Het bewerken van plastic

Het meest besproken onderwerp van de afgelopen jaren; plastic. 

Wat is nu plastic

Plastic is een overkoepelende naam voor kunststof materialen die gemaakt worden van aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren. Dit zijn lange moleculen met steeds dezelfde bouwstenen. We onderscheiden kunstmatige en natuurlijke polymeren.

Kunstmatige polymeren zijn de basis voor kunststof en bestaan uit grote moleculen die door een chemische reactie zijn ontstaan. Dit proces noemen we polymerisatie.

In de natuur komen polymeren ook voor. De meest voorkomende zijn zetmeel, rubber, eiwitten, DNA en de twee hoofdbestanddelen van hout: cellulose en lignine.

Soorten plastic

Er zijn 3 verschillende soorten plastic: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.

  • Thermoplasten worden zacht wanneer je ze verhit en hebben daarbij het voordeel dat ze makkelijk van vorm kunnen veranderen en dus makkelijk recyclebaar zijn. Denk hierbij aan plastic tassen, speelgoed en piepschuim.
  • Thermoharders houden bij verhitting dezelfde vorm aan. Dit maakt het materiaal slecht recyclebaar en het verbrand niet bij verhitting. Een goed voorbeeld hiervan zijn de handgrepen van je pannen.
  • Elastomeren zijn elastisch en worden bijvoorbeeld gebruikt voor schoonmaakhandschoenen. Omdat Elastomeren elastisch zijn kun je het materiaal uitrekken zonder dat het de oorspronkelijke vorm verliest.

Plastic verpakkingen

Om verpakkingen van plastic te maken wordt er gestart met plastic granulaat. Dit wordt gewonnen vanuit gerecycled plastic. Hier worden kleine plastic korrels van gemaakt, die vervolgens weer omgesmolten worden tot vloeiblaar plastic. Dit wordt plat gemaakt en in de juiste vorm geperst om er vervolgens een anti-plaklaag omheen te drukken en kan het plastic opgeslagen worden op een rol.

Meer informatie

Enthousiast geworden en wil je weten wat AKFI voor jouw bedrijf kan betekenen? Vul dan het contactformulier in of bel naar 0226 341 300 

 

Delen op:
Bel me terug
x

Bel me terug

Wij staan je graag telefonisch te woord voor al jouw vragen. Vul onderstaand formulier in, dan bellen wij zo snel mogelijk terug.

Ik ga akkoord met het privacy statement